Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

İşten ayrılma ve işten çıkarılma azaldı!

İşsizlik oranı % 10,2 istihdam ise % 48,6 oldu TÜİK tarafından 2022 Kasım ayına ait İşgücü İstatistikleri açıklandı. İşsizlik 2022 yılı Kası...

İşten ayrılma ve işten çıkarılma azaldı!
İşsizlik oranı % 10,2 istihdam ise % 48,6 oldu

TÜİK tarafından 2022 Kasım ayına ait İşgücü İstatistikleri açıklandı. İşsizlik 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu, işsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre 285 bin kişi artarak 31 milyon 574 bin kişi, istihdam oranı ise 0,4 puanlık artışla yüzde 48,6 oldu. Eleman.net CEO’su Murat Günay “Yılın son aylarında insanların işlerinden ayrılma ve şirketlerin de çalışanlarıyla yol ayrımına gitme eğilimlerinin azaldığını görüyoruz. Bu sayede işsizlik oranında büyük bir değişim yaşanmadı” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenli olarak paylaşılan Türkiye İşgücü İstatistikleri Kasım 2022 istatistikleri açıklandı. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaşlardaki kişilerde işsiz sayısı 2022 Kasım ayında, 2022 Ekim ayına göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,8 iken kadınlarda yüzde 12,9 olarak tahmin edildi. İstihdam oranlarına bakıldığında ise, istihdam edilenlerin sayısının 2022 Kasım ayında bir önceki aya göre 285 bin kişi artarak 31 milyon 574 bin kişiye ulaştığı gözlemlenirken, istihdam oranının ise 0,4 puanlık artışla yüzde 48,6 olduğu kaydedildi. 

Gençlerde işsizlik azaldı, işsizlik oranı sabit kaldı

Türkiye İşgücü İstatistikleri Kasım 2022 istatistiklerine göre 15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,4, kadınlarda ise yüzde 23,9 olarak tahmin edildi. TÜİK 2022 Kasım verileri üzerine konuşan Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Yılın son aylarında gençlerin işgücüne katılmaya başlamasıyla birlikte hem işsizlik oranında devam eden artış yavaşladı hem de istihdam oranında artış gözlemlendi. Kasım ayında genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 2,6 oranında azaldı. Bu azalış gelecek aylarda istikrarını sürdürürse hem total işsizlik oranının azalmasına hem de sektörlerin gelişimine destek olacaktır” dedi. 

İşgücü ve fiili çalışma süresindeki artış devam etti

TÜİK verilerine göre işgücü Kasım ayında bir önceki aya göre 308 bin kişi artarak 35 milyon 150 bin kişi olurken, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık artışla yüzde 54,1 olarak gerçekleşti. Kasım ayında işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1, kadınlarda ise yüzde 36,4 oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Kasım ayında bir yandan işgücü artarken bir yandan da fiili çalışma süresi arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 44,4 saat olarak gerçekleşti. Konuyla ilgili Günay, “Geçtiğimiz aylarda açıklanan verilerde kadın-erkek istihdamı arasında uçurum vardı. Kasım ayında bu farkın azalması ve kadınların işgücüne katılması umut verici rakamlar ortaya çıkardı. Aynı zamanda yılın son aylarında tüm şirketlerde başlayan yoğunlaşmanın haftalık fiili çalışma süresine yansıdığını Kasım ayı verilerinde de tekrar görmüş olduk” dedi.

Atıl işgücü oranı değişmedi

TÜİK’in Kasım 2022’ye dair açıkladığı verilerde zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artış ile yüzde 20,8 olarak gerçekleşti. Kasım ayında zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,3 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 16,9 oldu. 

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Back Link | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |