Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Siber zorbalık pandemide %81 arttı!

Koronavirüs salgını, dünyayı benzeri görülmemiş bir belirsizlik, finansal istikrarsızlık ve kaos ile baş başa bıraktı.  İş dünyası evden çal...

Siber zorbalık pandemide %81 arttı!

Koronavirüs salgını, dünyayı benzeri görülmemiş bir belirsizlik, finansal istikrarsızlık ve kaos ile baş başa bıraktı. 

İş dünyası evden çalışmaya geçmek zorunda kalırken öğrenciler ise eğitimlerini evden tamamlamak için mücadele ediyor. Bununla birlikte çevrimiçi mağduriyet, istismar ve siber zorbalıkta da artış gözlemleniyor. Yapılan son araştırmalara göre pandemide siber zorbalığın %81 arttığına dikkat çeken Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, pandemi sürecinde siber zorbalığa karşı dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyor.

Pandemi sürecinde insanlar sağlıklı ve güvende kalmaya, maddi zararlardan kaçınmaya veya sadece bu zor zamanlarda işleri normal tutmaya çalışırken, çevrimiçi taciz gibi bir konuya odaklanmak kolay görünmüyor. Ancak, siber zorbalık kuruluşlarından alınan verilere göre pandemi döneminde siber zorbalık, %81 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Siber zorbaların özellikle 8-12 yaş aralığındaki çocukları hedeflediklerine dikkat çeken Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, pandemi sürecinde siber zorbalığa karşı dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyor.

İlk Hedefte Çocuklar Bulunuyor

Salgın, okul ödevlerine ayak uydurmak için çocukları normalden daha fazla çevrimiçi ortamlara sürükledi. Ebeveynler güvenlik yazılımları ile çocuklarına ait mesajları, sosyal medya kullanımını, ziyaret ettiği internet sitelerini, hangi uygulamayı kaç saat kullandığı gibi tüm çevrimiçi aktivitelerini ve anlık olarak konum bilgisini kontrol edebilse de siber zorbalığa maruz kaldığını tahmin etmekte zorlanıyor. Öyle ki yapılan araştırmalar siber zorbalığa uğrayan 8-12 yaş aralığındaki çocukların oranında %45 artış olduğunu gösteriyor. Her 10 siber zorbadan 5’inin, çocukların sınıf arkadaşları olduğuna dikkat çeken Alev Akkoyunlu, ebeveynlere ve okul yöneticilerine pandemi döneminde oldukça büyük iş düştüğünü belirtiyor

Kadınlara Yönelik Cinsel İçerikli Saldırılar Ön Planda

Gençler ve çocuklar her türlü zorbalığa ve istismara karşı yetişkinlere göre daha savunmasız görünse de yetişkinler de çevrimiçi tacizle sıkça karşılaşıyor. Yapılan anketlerde katılımcıların %57’si çevrimiçi platformlarda siber zorbalığa maruz kaldığını söylerken özellikle kadınlara yönelik yapılan cinsel içerikli saldırıların ön planda olduğu belirtiliyor. Çevrimiçi ortamlarda paylaşılan her türlü içeriğin siber zorbalar tarafından kötü amaç için kullanılabileceğini vurgulayan Alev Akkoyunlu, siber zorbalıkla mücadelede atılması gereken adımları sıralıyor.

Siber Zorbalığa Karşı 7 Önemli Tavsiye


Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, pandemi döneminde siber zorbalığa maruz kalma riskine karşı 7 önemli tavsiyede bulunuyor.

1. Tanımadığınız kişilerden gelebilecek istenmeyen yorumları ve mesajları önlemek için profillerinizi gizli hale getirin.

2. Beğeni ya da yorum almak için #like4like, #followme, #tbt, #followforfollow #instagood, #instadaily #picoftheday veya #tagforlikes gibi zorbaların dikkatini daha çok çekebilecek hashtaglerle fotoğraf paylaşmayın.

3. Sizi veya başkasını hedef alan bir siber zorba ile karşılaştığınızda bu kişiyi engelleyin ve şikayet ederek bildirin.

4. Siber zorbalardan gelen herhangi bir çevrimiçi veya çevrimdışı mesaja cevap vermeyin.

5. Zorbalığa ortak olmamak için size gönderilen ve zorbalık içeren herhangi bir mesajı başkalarına iletmeyin.

6. Siber zorbaların sistemlerinize izinsiz erişmesini sağlayacak casus yazılımlara karşı ödüllü bir antivirüs yazılımı kullanın.

7. Önlemlere karşın böyle bir sorun yaşanırsa, çocuğunuzu ya da arkadaşınızı destekleyerek moral verin ve birlikte daha çok zaman geçirin. Onlara elinizden geldiğince özgüven aşılayarak internette karşılaşabilecekleri bu tür vakalardan etkilenme ihtimallerini en aza indirin.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme