Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

AP: ABD’de Siyahlar ve Hispaniklerden önce ‘beyazlar’ aşılanıyor

AP’de yayımlanan bir analize göre, ABD Covid-19 aşısında önceliği beyazlara vermiş durumda.  Eyaletlerin açıkladığı verileri inceleyen AP, b...

AP: ABD’de Siyahlar ve Hispaniklerden önce ‘beyazlar’ aşılanıyor

AP’de yayımlanan bir analize göre, ABD Covid-19 aşısında önceliği beyazlara vermiş durumda. 

Eyaletlerin açıkladığı verileri inceleyen AP, birçok yerde Siyah ve Hispaniklerin beyazların çok daha altında bir oranla aşılandıkları görülüyor. Biden yönetimi ise bu durumu değiştirmek için özel çalışmalar yürütmeye başladı
 
Associated Press’te yayımlanan bir analize göre ABD’de devam eden Covid-19 aşılamasında ‘ırk ayrımı’ yapılıyor. Kurumun deneyimli üç muhabiri tarafından hazırlanan analizde, aşılama verilerini açıklayan 17 eyalet ve iki şehir inceleniyor. Analize göre, birçok yerde siyahiler nüfusa oranlarına göre aşılamada oldukça geride kalmış durumda. Analizde aralık ayında ilk önce sağlık çalışanlarının aşılanmasına başlandığına dikkat çekiliyor ancak söz konusu ‘adaletsizliğin’ değişmediğine vurgu yapılıyor.
 
Örneğin, Kuzey Carolina’da siyahlar nüfusun nüfusun 22’sini ve sağlık hizmetleri işgücünün yüzde 26’sını oluşturuyor. Buna karşın eyalette aşıya ulaşan siyahilerin oranı sadece yüzde 11! Kuzey Carolina’da hem Hispanik hem de Hispanik olmayan beyazlardan oluşan kesim ise yüzde 68. Ve bu oran içinde aşılananlar yüzde 82!
 
Şu ana kadar Alaska, Colorado, Delaware, Florida, Indiana, Maryland, Mississippi, Nebraska, New Jersey, Kuzey Carolina, Ohio, Oregon, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia ve Batı Virginia eyaletlerinin yanı sıra Philadelphia ve Chicago kentleri verilerini açıkladı. AP analizi, incelenen eyaletlerin çoğunda beyazların beklenenden daha yakın veya daha yüksek seviyelerde aşılandığını buldu.
 
Bulgular arasında: Maryland’de, Siyahlar nüfusun yüzde 30’unu ve sağlık hizmetleri sektörünün yüzde 40’ını oluşturuyor, ancak şimdiye kadar aşılananların oranın sadece yüzde 16. Eyalet verilerine hem Hispanik hem de Hispanik olmayan beyazlar nüfusun yüzde 55’ini oluşturuyor. Ve bunların yüzde 67’si aşılanmış durumda. Philadelphia’da Siyahlar nüfusun yüzde 40’ını oluşturuyor ancak şu ana kadar şehirde aşı olanların sadece yüzde 14'ü. Hispanikler nüfusun nüfusun 15'ini ve aşıya ulaşanların oranı sadece yüzde 4.
 
Chicago’da Siyahlar nüfusun yüzde 30’unu oluşturuyor ancak aşılananların yalnızca yüzde 15’ini Siyahlar oluşturuyor. Hispaniklerde rakamlar yüzde 29’a karşılık yüzde 17.
 
Hastaneye yatanların da ölenlerin de çoğunluğu Siyah ve Hispanikler

Analizde koronavirüs nedeniyle ülkede 430 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği anımsatılarak hastalığa yakalananlar ve hayatını kaybeden arasındaki siyah nüfusun oranına da dikkat çekiliyor. Ön yargı ve eşitsizliği merkezine alan Sağlık Eşitliğini Geliştirme CEO’su ve aynı zamanda New York’ta acil doktoru olarak görev yapan Dr. Uche Blackstock, “Siyah, Hispanik ve Kızılderililerin hastalığa yakalanma ve hayatını kaybetme oranı beyazların üç katı” diyor. Dr. Uché Blackstock, “Eğer toplumumuz aşıya erişemezse giderek kötüleşen ırksal sağlık eşitsizliğinin daha da arttığını ve şiddetleneceğini göreceğiz” diyor.
 
Uzmanlar, yaşanan bu eşitsizliği birçok faktörün tetikleyebileceğini söylüyorlar. Bu faktörleri ayrımcı muamele geçmişi nedeniyle Siyah Amerikalılar arasında tıbbi kurumlara derin güvensizlik; Siyah mahallelerde aşıya yetersiz erişim ve önemli bilgilerin elde edilmesini zorlaştırabilecek dijital bir uçurum olarak sıralayan uzmanlar, “Aşı kayıtları büyük ölçüde internet üzerinden yapılıyor ve bu da teknolojiyi daha az kullanan ya da kullanamayan bu kesimi zor duruma sokuyor” diyor.
 
İnsanlar ayrımcı politikalar nedeniyle sağlık sistemine güvenmiyor

Bazı bölgelerde de sağlık sistemine olan güvensizlik etkili oluyor. Örneğin ülkede en çok aşı gönderilen yerlerden olan Tennesse’de insanlar aşı olmak istemiyor. Aşılama programını yürüten Dr. Michelle Fiscus, “Bu sinir bozucu ve zorlayıcı. Bu güveni yeniden inşa etmek ve bu insanları aşılatmak için çok çalışmalıyız. Çünkü hastaneye yatıyorlar ve ölüyorlar” diyor.
 
Siyahların ardından aşıya erişimde zorluk yaşayan bir diğer kesim ise Hispanikler. Ancak uzmanlar Hispanik nüfusun daha genç olduğunu ve henüz onlara aşı sırası gelmediği için oranın düşük kaldığını belirtiyor. Bununla birlikte, İspanyol topluluklarının Covid-19’dan en çok etkilendiği California ve New York eyaletlerinin raporlarının açıklanmadığı da vurgulanıyor.
 
Ocak ayında göreve başlayan yeni Başkan Joe Biden, Trump yönetiminden miras aldığı aşı uygulamasına daha fazla eşitlik getirmeye çalışıyor. Biden yönetimi, CDC’nin ırk, yoksulluk, kalabalık barınma ve diğer faktörlerle ilgili verileri içeren sosyal güvenlik açığı endeksi gibi araçları kullanarak, görevlileri savunmasız mahalleleri haritalamaya ve hedeflemeye teşvik ediyor. Biden’ın COVID-19 yöneticisi olarak atadığı Dr. Marcella Nunez-Smith, “Ulaşılması en zor insanlara ulaşmak için ekstra adımlar atacağız ve bu iş şu anda yapılıyor” diyor.

Çin Uluslararası Radyosu

Fotoğraf: Courtesy of Thomas A. LaVeist -AP 

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme