Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Çocuklar arasında popülerleşen mangalara dikkat!

Dijitalleşen çağda çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Kitap okuma zamanlarını eğlenceli hale getirin! Çocuklar arasında p...

Çocuklar arasında popülerleşen mangalara dikkat!
Dijitalleşen çağda çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Kitap okuma zamanlarını eğlenceli hale getirin!

Çocuklar arasında popülerleşen mangaların içeriklerinde şiddet, cinsellik veya kültürümüze uygun olmayan davranışların olabildiğine işaret eden uzmanlar, çocuğun yaşına ve kültürel değerlere uygun seçilen mangaların okunmasının çocukların akranlarıyla olan iletişiminin kopmamasını sağlayacağını söylüyor. Okuma alışkanlığının kazanılmasındaki en önemli temel unsurun çocukların bunu bir yaptırım olarak algılamamaları olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bunun için kitap okuma zamanlarını eğlenceli hale getirmek önemlidir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, 2 Nisan Dünya Çocuk Kitapları Günü dolayısıyla çocuklara sağlıklı bir okuma alışkanlığı kazandırma ve mangalar konusunu değerlendirdi.

“Çocuğun yaşına ve kültürel değerlere uygun mangalar okunmalı”

Ailelerin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmakta oldukça zorlandığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Özellikle son dönemlerde çocukların klasik eserleri okumak yerine mangaları tercih ettiği görülüyor. Mangaların şiddet, cinsellik veya kültürümüze uygun olmayan davranışları içerdiğini görebiliyoruz. Bunun yanı sıra; çocuğumuzun yaşına ve kültürel değerlere uygun seçilen mangaların okunması çocuğumuzun akranlarıyla olan iletişiminin kopmamasını ve hayal gücünü geliştirmekle birlikte okuma alışkanlığını destekleyecek ve olumlu davranışları pekiştirecektir.” dedi.

“Evde kitapların bulunduğu bir ortam olması önemli”

Çocuğa sağlıklı bir okuma alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gereken konuların başında öncelikle ailenin çocuğuna örnek olması geldiğini anlatan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuğumuza kitap okumanın ne kadar keyifli olduğunu göstermek için bizim de düzenli olarak kitap okumamız gerekir. Evde kitapların bulunduğu bir ortam olması ve birlikte okuma zamanları belirlemek bir aktivite olarak bunu yapmak oldukça kıymetli olacaktır. Bunun yanı sıra çocuğumuzun arkadaşlarıyla birlikte oyun aktivitelerinin yanında kitap okumak için de aktiviteler yapılabilir. Böylece çocuklarımız akranları ile kitaba dayalı sohbetler de gerçekleştirebilir.” diye konuştu.

Çocuklar en çok hangi kitapları tercih ediyor?

Ebeveynleri en çok zorlayan durumlardan birinin de çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak kadar okuduğu kitabın belirlenmesi olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Son zamanların en çok tercih edilenlerine bakıldığında gençler için mangalar ön planda oluyor. Bu bağlamda çocuklarımıza manga okumayı yasaklamak yerine sınır koymak, belki sıraya koymak ve beraber bir klasik bir manga okuma gibi uzlaşmaya dayalı anlaşmalar yapmak hem çocuğumuzla ilişkimizi bozmamış olur hem de problem çözme becerilerini geliştirmemizi sağlar.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu


“Çocuğa haftalık veya aylık okuma hedefleri belirleyin”

Çocuğa haftalık veya aylık okuma hedefleri belirleme ve konulan okuma hedeflerini gerçekleştirdiği zaman ödüllendirmenin oldukça önemli olduğunu da kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı hassasiyetle belirtmek isterim ki; hedefe ulaşmak büyük maddi ödüllerle mükafatlandırılmamalı. Sembolik ödüllerin olması çocuğumuzun maddiyata yönelmemesi içinde iyi bir sınır çizimi olacaktır.

“Yaptırım olarak değil, keyif aldığı için okusun”

Okuma alışkanlığının kazanılmasındaki en önemli temel unsur çocuğumuz bunu bir yaptırım olarak algılamamalı aksine kitap okumaktan keyif aldığı için bunu yapmaya devam etmelidir. Bunun için kitap okuma zamanlarını eğlenceli hale getirmek önemlidir. Özellikle erken yaşlarda okumayı eğlenceli hale getirebilmek için; kitaplardaki karakterlerin seslerini taklit edebilir, sayfaları sırayla okuyabilir ve varsa resimler hakkında da konuşabiliriz.”

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Back Link | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |