Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

'Diyabet Her 6 Saniyede 1 Kişinin Hayatını Yok Ediyor'

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında 21'inci yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak tanımlanan diy...

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında 21'inci yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak tanımlanan diyabetle ilgili açıklamalarda bulundu. Diyabetin her zaman ciddi belirtiler vermediğini belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, diyabetin bir kader olmadığını, düzenli beslenme ve spor ile kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

Yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri diyabet. Her yıl milyonlarca insan diyabet nedeniyle ya sağlık sorunları yaşıyor ya da hayatını kaybediyor.

“Diyabet Nedeniyle Her 6 Saniyede 1 Kişi Hayatını Kaybediyor”

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yayınladığı rapora göre, 2015 yılında 11 yetişkinden 1’i diyabet hastalığına yakalandı. Küresel sağlık harcamalarının yüzde12’sinin diyabete harcandığını ve her 6 saniyede 1 kişinin diyabet hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteren rapor, 2040 yılında 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olacağına ve diyabet ile ilişkili hastalıkların sağlık harcamalarının 802 milyon ABD Dolarını aşacağına dikkat çekiyor.

Türkiye’de Diyabet Görülme Sıklığı Yüzde 14.7

Türkiye’de 2010 yılında diyabet, hipertansiyon, obezite ve endokrinolojik hastalıklar üzerine yapılan çalışmaya göre, Türk erişkin toplumunda diyabet görülme sıklığı yüzde 13.7 olarak saptandı. 2014 yılında ise ülkemizde diyabet görülme oranı yüzde 14.7 olarak belirlendi.

Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliği ile seyreden ve yaşam boyu kontrol gerektiren kronik ve ilerleyici bir hastalık. Gerektiği gibi kontrol edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli önemli yaşamsal sorunlara yol açabiliyor.

Diyabet genel olarak tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gebelikte görülen gestasyonel diyabet olmak üzere üçe ayrılıyor. Tip 1 diyabette insülin salgısı hiç yok veya yok denecek kadar az. Çok erken yaşlarda ortaya çıkan Tip 1 diyabetin tedavisinde ise mutlaka insülin kullanılması gerekiyor.

Tip 2 Diyabetle Savaşmak İçin Düzenli Beslenme ve Spor Şart

Tip 2 diyabette vücutta insülin salgısı yetersiz kalıyor. Salgı bozukluğu ile birlikte insülin direnci görülüyor. Yaşla birlikte görülme sıklığı artan tip 2 diyabette, şişmanlık ve genetik geçiş önemli risk faktörleri arasında.

İlaç tedavisinde her zaman insülin gerekmediğinin altını çizen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlar, beslenme alışkanlığının düzeltilmesi ve spor ile tedavinin destekleneceğine vurgu yapıyor. Tüm diyabetlilerin yüzde 90-95’ini oluşturan ve genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen tip 2 diyabette, kilo kontrolü ve artmış fiziksel aktivite sayesinde tip 2 diyabetten korunmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

Bazı kadınlarda hamilelikleri sırasında “gestasyonel diyabet” oluştuğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, tüm hamileliklerin yüzde 2-5’inde gelişebilen gestasyonel diyabetin genellikle hamilelik sonlandığında kaybolduğunu açıklıyor.

Diyabet Kader Değildir

Çok su içmek, sık idrara çıkmak, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, görme bulanıklığı gibi belirtileri olan kişilerin yaklaşık yarısı, şeker hastası olduğunun farkına varmadan yaşıyor. Çünkü diyabet her zaman ciddi belirtiler vermeyebiliyor ve pek çok kişi bunun farkında olmadan uzun yıllar kan şekeri yüksek şekilde yaşıyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü diyabetin bir kader olmadığına dikkat çekerken, diyabet açısından risk faktörlerine sahip kişilerin mutlaka kan şekerini düzenli olarak ölçtürmesi gerektiğini belirtiyor.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme