Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Tereyağına 5 Şaşırtıcı Alternatif

Sağlıklı yaşayacağız iddiasıyla tereyağından uzak duruyoruz ama bu sefer de pastalarımızda, keklerimizde, böreklerimizde aradığımız lezzeti ...

Sağlıklı yaşayacağız iddiasıyla tereyağından uzak duruyoruz ama bu sefer de pastalarımızda, keklerimizde, böreklerimizde aradığımız lezzeti bulamıyoruz. Diyetisyen Emre Uzun tereyağına alternatif beş farklı malzemeyle o lezzeti nasıl bulacağımızı anlattı.

Tereyağı en az yüzde 80, en çok yüzde 90 oranında süt yağı, en çok yüzde 2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve yine en çok yüzde 16 oranında su içeriğine sahip bir ürün. Pasta, kek ve böreklere eşsiz bir lezzet katmasına karşın tereyağı hakkındaki önyargılarımız bizi bu harika gıdayı kullanmaktan uzak tutuyor. Kalp hastalıklarına yol açabileceğini, yüksek kalori verdiğini, kolesterolü artırabileceğini düşünerek tereyağından adeta köşe bucak kaçıyoruz. Bu kaçışla belki sadece içimizi rahatlatıyoruz ama annelerimizin böreklerindeki, pastalarındaki lezzeti de mumla arar hale geliyoruz.

Diyetisyen Emre Uzun, tereyağının sütten elde edilen hayvansal bir yağ olduğunu anımsatıyor ve lezzetinin yanı sıra A ve E vitamini açısından da iyi bir kaynak olduğunu vurguluyor. Kalp hastalıkları ve kalori temelli önyargıların, tereyağındaki yüksek doymuş yağ asidi miktarından kaynaklandığını belirten Emre Uzun, bu gıdanın zararlı olup olmadığı yönündeki araştırmaların devam ettiğini ve henüz kesin sonuca ulaşılmadığının altını çiziyor. "Ancak tereyağının kolesterol içeriği gerçekten yüksektir," diyor Diyetisyen Emre Uzun, "ve bu nedenle de yüksek kolesterolü bulunan bireyler tarafından tüketilmemelidir".

Peki ama pasta, kek ve böreklerimizde tereyağının verdiği lezzete ulaşmak için yapabileceğimiz hiçbir şey yok mu? Diyetisyen Emre Uzun "Elbette var" diyor ve pek az kişinin bildiği beş şaşırtıcı malzeme öneriyor:

Elma Püresi
Özellikle keklerde çok iyi sonuç verir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tarifte tereyağı için verilmiş olan miktarın yarısı kadar elma püresi kullanmaktır. Yani tarifte 1 fincan tereyağı diye geçiyorsa yarım fincan elma püresi yeterli olur. Hem elma püresi hamuru daha yoğun ve nemli hale getirir.

Elmada en çok C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini ve E vitamini bulunur. Magnezyum, fosfor, bakır ve manganez mineralleri açısından da iyi bir kaynaktır.

Avokado Püresi
Kurabiye, ekmek ve keklerde lezzetli sonuç verir. Tarifte süt de bulunuyorsa o zaman mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Tıpkı elma püresi gibi, tarifte tereyağı için verilen ölçünün yarısı kadar avokado püresi kullanın. Avokado püresiyle hem kalori alımını azaltmış olursunuz hem de yiyeceklerinizi daha yumuşak ve nemli pişirebilirsiniz.

Avokado zengin vitamin ve mineral içeriği ile çok değerli bir meyvedir. Kan basıncını dengeleyen potasyum açısından zengin olan avokado A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini içerir; özellikle B, C, E ve K vitaminlerini diğer meyvelere göre yüksek oranda barındırır. Avokadoda fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller de bulunur. Zengin demir içeriğiyle demir eksikliği tedavisinde de destek vermesi, avokadoya kırmızı et alternatifi olmak gibi eşsiz bir özellik kazandırır. Avokado ayrıca sindirim sistemini hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kuru Erik Püresi
Çikolata ve tarçın içeren tariflerde çok iyi sonuçlar verir. Düşük kalorili erik püresi elde etmek için kuru eriği mutfak robotunda ezebilir veya doğrudan piyasadan satın alabilirsiniz.
Kuru erik püresi C, A vitaminleri, bakır mineralleri ve lif açısından iyi bir kaynaktır.

Yoğurt
Tam yağlı yoğurt özellikle kurabiye yapımında ideal bir tercihtir. Bu sayede kalori ve doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz. Tarifte tereyağı için verilen ölçünün dörtte birini kullanmanız yeterli olur. Dilerseniz çok az tereyağı ile daha fazla yoğurt kullanarak da aradığınız tat ve kıvamı yakalayabilirsiniz.

100 gramı 66 kcal olan tam yağlı yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve folik asit açısından zengindir.

Kanola Yağı
Eritilmiş tereyağı kullanmanızı isteyen bir tarifiniz varsa kanola yağı tam aradığınız alternatiftir. Çikolatalı kurabiyelerde ve tuzsuz tereyağı gerektiren her yiyecekte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kalorisi biraz yüksek olsa da kolesterol ve sodyumu çok daha düşüktür. Doymuş yağ oranı ise yüzde 7 gibi çok düşük bir seviyededir ki bu oran zeytinyağında yüzde 15, ayçiçeği yağında yüzde 12'dir.

Kanola yağı A, D, K ve E vitaminlerini içerir. E vitamini, antioksidan ve anti-kanserojendir. A vitaminini koruyarak etkinliğini artırma özelliğine sahiptir. Ayrıca hücreleri korumaya yardım eder, LDL (kötü) kolesterolün oksidasyon yapmasını önler. Bu sayede kalp damar sağlığını korur. Barındırdığı E vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerin serbest radikallerin yıkıcı etkilerinden korur.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme