Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Bu berberde her müşterinin ayrı usturası var

"Kişiye özel ustura" uygulamasıyla müşteri sayısını artıran berberler, bu uygulamayı sağlık ve hijyen açısından diğer meslektaşl...

"Kişiye özel ustura" uygulamasıyla müşteri sayısını artıran berberler, bu uygulamayı sağlık ve hijyen açısından diğer meslektaşlarına da tavsiye ediyor.

Trabzon'un Of ilçesinde berberlik yapan iki ortak, kan yoluyla bulaşabilen hastalıkları önlemek amacıyla iş yerinde her müşterisi için üzerinde isimlerinin yazılı olduğu bir ustura bulunduruyor. 

TRABZON - AA - Trabzon'un Of ilçesinde berberlik yapan iki ortak, kan yoluyla bulaşabilen hastalıkları önlemek amacıyla iş yerinde her müşterisi için üzerinde isimlerinin yazılı olduğu bir ustura bulunduruyor.

"Kişiye özel ustura" uygulamasıyla müşteri sayısını artıran berberler, bu uygulamayı sağlık ve hijyen açısından diğer meslektaşlarına da tavsiye ediyor.

Berberlerden Ali Kundakçı, ilçede 13 yıldır berberlik yaptığını, 2 yıl önce meslektaşı Orhan Saygın ile "Saygın Bakımlı Erkek Kuaförü" isimli berber dükkanı açtıklarını anlattı.

Zamanla bazı müşterilerinin yalnızca kendileri için kullanacakları özel ustura istemesi üzerine, her müşterileri için ayrı bir ustura alıp ilçede bir marangoza yaptırdıkları içerisine 60 usturanın yerleştirilebileceği bir stant oluşturduklarını dile getiren Kundakçı, müşterilerinin ismini usturanın gireceği bölmenin altına yazdıklarını belirtti.

uygulamayla birlikte özel müşteri sayısının 60'a ulaştığı nı, böylece usturaları yerleştirdikleri stantta yer kalmadığını söyleyen Kundakçı, müşterilerinin hen geçen gün artmasıyla yeni usturalarını koyacakları başka bir stant siparişi verdiklerini kaydetti.

İnsan sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Kundakçı, "Müşterilerimizden birkaçı kendilerine özel ustura istediler. Zamanla bu sayı artınca bu standı oluşturduk. Farklı kişilere ait usturaları, isimlerini altlarına yazarak standa koyuyoruz ve müşteri geldiğinde alıp, jiletini takıp tıraş ediyoruz" dedi.

Talebin çok olduğunu, uygulamanın yeni olmasına karşın müşteri sayılarının 3'te 1 arttığını ifade eden Kundakçı, "İkincisini de kuracağız. Usturaları biz temin ediyoruz, fazladan bir ücret talep etmiyor. Usturayı sadece stant üzerinde adı yazılı kişi için kullanıyoruz, tek kullanımlık jileti de tıraştan sonra atıp, usturayı müşterinin stanttaki yerine bırakıyoruz" diye konuştu.

AIDS ve hepatitin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın kan yoluyla bulaştığını dile getiren Kundakçı, "Jileti ayrı olsa bile usturaya kan bulaşabiliyor. O nedenle bu uygulamamız çok sağlıklı. Önemli olan halk sağlığı. Diğer berberlerin de bu uygulamayı yapmasını istiyoruz" dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürdal Yılmaz ise berberlerin usturaları tıraş yaptıktan sonra en az 1 saat çamaşır suyunda tutmaları gerektiğini vurgulayarak, "Çamaşır suyu tabletleri var. Usturaları tabletlerin içinde bulunduğu suda tutmaları gerekiyor. Jilet zaten kullanıldıktan sonra atılmalı, tek kullanımlık olmalı" diye konuştu.

Of'ta yapılan uygulamanın bulaşmayı engelleyebileceğini, ancak usturalar kişiye özel olsa bile dezenfeksiyon şartlarına uyulması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Çünkü (Sadece bana kullanıyor, ismim yazıyor) mantığı yine de müşteri için tam güvence olmaz. Karıştırılabilir, çırağı kullanabilir. Yönetmelik gereği de çamaşır suyu kullanması gerekir" dedi.

Kan yoluyla hepatit, AIDS (HIV) ve sifilis (frengi) gibi hastalıkların bulaşabildiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Özellikle bölgemizde son dönemlerde HIV büyük bir tehlike. Eskiden biz doktorlar yılda 3-4 HIV vakası ile karşılaşırken şu an itibariyle Trabzon'da haftada bir iki tane görülmeye başlandı. Üstelik aldığımız duyumlar, Trabzonlu HIV hastalarının duyulmasın diye daha çok İstanbul'da tedavi edilmeyi tercih ettikleri yönünde. Tabi bu hastalığı taşıyanlar gidip berberde tıraş olabiliyorlar. Berberlerin, yanı sıra diş doktorları ve kuaförlerin de hijyen şartlarına özen göstermeleri gerekiyor."

Yrd. Doç. Dr. Gürdal Yılmaz, usturaya isim yazmaktan ziyade kişinin usturasını yanında taşıyabileceğini belirterek, "Bu daha doğru olur. Hatta bazı arkadaşlarım berbere içinde usturasının da bulunduğu çantasıyla gidiyor" diye konuştu.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme