Web sitenizin genel performansını iyileştirmek için yapmanız için SEO analizi süreçlerine odaklanmanız gerekiyor. Web sitenizin performansı...
Web sitenizin genel performansını iyileştirmek için yapmanız için SEO analizi süreçlerine odaklanmanız gerekiyor.
Web sitenizin performansı arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alması ve organik trafik çekebilmesi ile ölçülebilir. Bu noktada da SEO stratejinizin güçlü olması gerekiyor.
SEO bir süreçtir ve rakipleriniz de SEO stratejilerine sahip olduğu için sürekli olarak web sitenizi bu açıdan analiz etmeniz gerekir.
SEO analizi nedir hemen kısaca ele alalım. Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara taşımak için uyguladığını tüm stratejilerin başarısını izlemek için yapılan değerlendirmeye SEO analizi adı verilir.
Anahtar kelimeden teknik SEO’ya, içerik kalitesinden dış link çalışmalarına kadar birçok konu SEO’nuzun analiz sürecinde devreye girer.
Anahtar Kelime Optimizasyonu ve SEO Analizi
Web siteniz ile ilgili SEO analizi yaparken anahtar kelime optimizasyonu ile ilgili araştırma yapmalısınız. Web site SEO analizi sürecinin en önemli parçalarından biri de anahtar kelimelerin optimize edilmesidir.
Anahtar kelime optimizasyonu yaparak pazarlama trendleri hakkında fikir edinebilirsiniz. Ayrıca web sitenizde doğru anahtar kelimeler ile daha fazla organik trafik sağlayabilir ve yeni müşteriler kazanabilirsiniz.
Anahtar kelime optimizasyonunuzun başarılı olup olmadığı konusunda site SEO analizi yaparken öncelikle alaka düzeyine odaklanın. Google içerikleri alaka düzeyine gire listeler. Arama amacını karşılayan arama terimleri daha üst sıralarda yer alır.
Google aynı zamanda bir kaynağı yetkili görürse öne çıkarır. Bu nedenle web sitenizde içeriğinizin zengin, bilgi odaklı, sosyal sinyaller ve geri bağlantılara sahip olup olmaması açısından analiz yapmalısınız. Güçlü rakipleri olan bir anahtar kelimeyi kullanacaksanız optimizasyon çok da işe yaramaz.
Anahtar kelime için arama hacmi de önemlidir. Kimsenin aramadığı bir anahtar kelimeye odaklanmak size trafik getirmez. Bu nedenle aylık arama hacmine göre anahtar kelime optimizasyonlarına bakmalı ve SEO’nuzu değerlendirmelisiniz.
SEO analizi yaparken öncelikle anahtar kelime optimizasyonuna odaklanın. Bunun için içeriklerinizde anahtar kelimeleri mutlaka homojen olarak geçirin ve %2 oranında dağılmasına özen gösterin. Aynı zamanda uzun kuyruklu anahtar kelimelere de yer verin. Web site SEO analizi sürecinde anahtar kelime stratejisine büyük önem düşüyor.
Teknik SEO İyileştirmeleri ve Site Hızı
Teknik SEO, web sitenizin daha iyi bir arama performansı ortaya koyması adına web sitenizde tarama, dizine ekleme ve oluşturma sürecinde yaptığınız optimizasyonları ifade eder. SEO başarısı için teknik açıdan web sitenizin kusursuz olması gerekiyor.
Teknik SEO sürecinde Google SEO analizi için site hızı en önemli kavramlardan biridir. Site hızı, web sitenize tıklayan bir kullanıcıya web sitenizin açılma süresidir. Site hızı 3 saniyeden daha düşük olursa teknik SEO’nuz güçlü demektir. Yavaş açılan siteler Google tarafından sonlara atılır ve kullanıcılar da açılmayan bir siteyi terk etme eğilimindedir.
Ücretsiz SEO analizi yaptıktan sonra gerçekleştirebileceğiniz teknik SEO iyileştirmeleri şu şekildedir;
• Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmak için mobil uyumluluk testi yapın. Duyarlı tasarıma sahip web sitesi her ekranda ve çözünürlükte çalışır ve Google mobil uyumlu siteleri sever.
• Web siteniz için XML site haritası oluşturarak optimizasyonunu yapın. Site haritası sayesinde Google botları web sayfalarınızı bulabilir ve dizine ekler. Google Search Console ile site haritasını Google’a bildirebilirsiniz.
• Her hafta ücretsiz veya ücretli bir araçla teknik SEO denetimi yapın. Denetim sonucunda web sitenizde bulunan hataları düzeltin.
• Web sitenizde bulunan site içi bağlantıları optimize edin. Site içi link yapınız mükemmel olursa teknik SEO’nuz güçlü olur. Alakalı sayfalar arasında link vermeli ve site içi linklemeyi her sayfada yeterli sayıda yapmalısınız. Güçlü dahili link yapısı arama motoru botlarının web sitenizi daha iyi anlamasını sağlar.
• Ana anahtar kelimelerinizi resimlerinize ait alternatif metinlere ekleyerek Google Görseller üzerinde de sıralama alın.
• Standart URL’leri kullanarak yinelenen içerik problemlerini ortadan kaldırın.
• Web sitenizi güvenlik açısından sınıfta bırakmamak için SSL sertifikasına sahip olun.
• Google Search Console üzerinde düzenli tarama hatalarını takip edin ve düzeltmeye odaklanın.
• Web sitenizde yer alan bozuk bağlantıları bulun ve düzenli olarak inceleme yaparak bozuk olanları düzeltin.
• Google Amp ile mobil kullanıcılara hızlı bir site açılışı bırakın.
Site hızı önemli bir teknik SEO ölçütüdür. Uzun yanıt süresi olan ve yavaş siteler Google tarafından geri plana atılmaktadır. Web sitenizin site hızını belirli araçlar ile kontrol edebilir ve gerekli optimizasyon fikirleri edinebilirsiniz.
Site hızınızı arttıracak öneriler şöyle olabilir;
• Web sitenizde bulunan görselleri optimize edin.
• Tarayıcı önbelleğe almayı etkin hale getirerek yükleme süresini ziyaretçiler için düşürebilirsiniz.
• HTML ve CSS dosyalarını sıkıştırarak site hızını arttırabilirsiniz.
• Sunucu yanıt süresini minimum düzeye çekin.
• Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanın.
İçerik Kalitesini Artırma Stratejileri
SEO analizi nasıl yapılır detaylı olarak ele aldık ve şimdi başarılı bir SEO stratejisi için içerik kalitesini nasıl arttıracağınıza bakalım.
SEO’da başarılı olmak için kaliteli içerikler üretmeniz gerekiyor. Bir içeriğin kalitesini arttırmak için uygulayabileceğini içerik kalitesi artırma stratejileri şöyledir;
• Hedef kitlenizi iyi tanımlayın ve onların ilgisini çekecek içerikler üretmeye odaklanın.
• İçerik oluştururken konuyu net olarak ifade edin ve konu dışına çıkmamaya çalışın.
• Anlaşılabilir bir dille içerik yazın. Profesyonel bir bakış açısı olsa da hiç bilgi sahibi olmayan bir kullanıcı bile içeriğinizi anlayabilsin.
• İçeriklerinizde verileri dahil edin ve istatistik bilgiler ile örnek olaylara yer verin. Bu web sitenizi güvenilir bir kaynak olarak düşünmelerini sağlar.
• İçeriklerinize görseller koyun. Görseller hem ilgiyi toplar hem de kullanıcıların metin içerikler arasında sıkılmasına engel olur.
• Net ifadelere yer verin ve paragrafları en fazla 100 kelime tutun.
• Cümleleriniz en fazla 15 kelimeden meydana gelsin.
• Geçiş sözcükleri kullanın ve başlıklarınızı net ifadelerden bir araya getirin.
• İçeriği alanında uzman içerik yazarlarının oluşturmasını sağlayın.
• İçeriklerinizde anahtar kelimelere homojen şekilde yer verin.
Bağlantı Oluşturma ve Backlink Stratejileri
Arama motorlarının web sitenizi iyi sıralaması için web sitenizde kaliteli backlinklerin olması gerekiyor.
SEO başarınızı izlerken Google SEO analizi sürecinde backlink kalitesine de bakmak gerekir. Bu nedenle yüksek kaliteli backlink stratejileri konusunda bazı öneriler sunalım;
• İnsanlar tarafından paylaşılabilecek yüksek kaliteli içerikler oluşturun.
• Kapsamlı kılavuzlar oluşturarak bir konuyu ayrıntılı olarak ele alın.
• Geri bağlantı alabilmek adına kaliteli ve ilgi çekici infografikler kullanın.
• Konuk blog yazarlığı uygulaması ile kaliteli geri bağlantılar alabilirsiniz.
• Kırık bağlantıları tespit ederek geri bağlantılar oluşturun.
• Forumlarda yorumlar yaparak buradan bağlantılar elde edin.
• Gazeteciler ile iletişime geçerek onların size backlink sağlamasına odaklanın.
• Sosyal medya içerik pazarlama stratejisi ile web sitenize bağlantı alabilirsiniz.
Veri Analizi ve Sürekli İyileştirme
SEO analizi web sitenizin performansını takip etmede çok önemlidir. Sürekli olarak SEO başarınızla ilgili analiz yapmanız gerekir. Bu sayede mevcut SEO ilerlemenizi görebilirsiniz. Optimizasyon çalışmaları asla durağan değildir.
SEO dinamik bir süreçtir ve sürekli olarak uygulanmak zorundadır. Bu nedenle her zaman verileri analiz edin ve yeni iyileştirme konusunda fikirler edinin.
Mevcut SEO hatalarınızı bulun ya da başarılı uygulamalarınızı detaylı olarak inceleyin. Bu noktada SEO stratejinizi sürekli geliştirin ve kendinize bir şeyler katın. Web sitesi SEO analiz ve sürekli iyileştirme ile çok iyi konumlara gelecektir.
Hiç yorum yok
Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..