Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Dikkat süresi 8 saniyenin altına düşen Z kuşağını kazanmanın yolları

Z kuşağı, diğer tüm nesillere göre daha çeşitlilik barındıran, teknolojik ve toplumsal sorunlar açısından daha bilgili ve daha iyi eğitimli ...

Dikkat süresi 8 saniyenin altına düşen Z kuşağını kazanmanın yolları

Z kuşağı, diğer tüm nesillere göre daha çeşitlilik barındıran, teknolojik ve toplumsal sorunlar açısından daha bilgili ve daha iyi eğitimli bir nesil olma yolunda ilerliyor. 

Çok yakın bir gelecekte tüketici nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturacak olan bu kuşağın alışveriş tercihlerini iyi analiz etmenin ambalaj tasarımını kurgularken markalar için önemli bir çıktı yaratacağını aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, odaklanılması gereken bazı noktalara değiniyor.

Dünya nüfusunun %26’sını oluşturan Z kuşağı, bugün hali hazırda varlığını sürdüren en geniş nesil olma özelliğini koruyor. Yakın bir gelecekte tüketici nüfusunda da pastadaki en büyük paya sahip olacak bu kuşağın, önceki nesillere kıyasla tercih motivasyonları ve satın alma alışkanlıklarında büyük farklar görülüyor. İçine doğdukları teknolojik ve iletişim açısından interaktif ortam, aldıkları eğitim seviyesi, yaşadıkları toplumsal sorunlara karşı geliştirdikleri duyarlılık gibi birçok unsurun etkisiyle yepyeni bir kitle haline gelen Z kuşağı, markaları değişime zorluyor. Dikkat süreleri 8 saniye ile Y kuşağından 4 saniye daha az ve yapılan araştırmaların çoğunda gözlemlendiği üzere alışveriş yaparken fiziksel mağazaları tercih ediyorlar. Beklenenin tersini kanıtlayan bu tür verilerin Z kuşağını tüketici kitlesi olarak gören tüm markalar için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, Z kuşağı tüketicilere ulaşabilmek için ambalaj tasarımlarında odaklanılması gereken kriterleri anlatıyor.

Ambalaj Tasarımıyla Z Kuşağını Etkilemek Mümkün

Ambalaj tasarımı, bir ürünle temas edilen ilk nokta olmasından kaynaklı satın almayı teşvik eden en önemli unsurların başında yer alıyor. Bugün de markaların büyük bir çoğunluğu için öncelikli hedef kitle haline gelen Z kuşağı ile ürün ambalajını buluşturmak için bu kitlenin ilgi alanlarını analiz etmenin önemini vurgulayan Musa Çelik, 5 adımda Z kuşağının ambalaj tasarımı beklentilerini sıralıyor.

1. Şeffaflık ve erişime önem veriyorlar. 

Tüm nesillerden çok daha fazla bilgiye erişimi olan Z kuşağı için yanlış bilgiyi öğrenmek de bir o kadar kolay. Dolayısıyla markalardan ve ürün ambalajlarından beklentilerinin en temelinde şeffaflık, doğru bilgi ve pragmatik yaklaşımlar yer alıyor. Ambalaj malzemelerinin kaynağı ve ürüne dair açık bilgilerin görülebilir olması gibi detaylar Z kuşağının markaya güvenini artırıyor.

2. Kişiselleştirme ilgi çekiyor. 

1996’dan sonra doğan Z kuşağı için bireyselleşme ve ürün ambalajlarında kişiselleştirilmiş tasarımlar dikkat çekiyor. Marka hikayesiyle tüketicinin arasında bağlantı kurmak, ürünün üzerine tüketicilerin isimlerini yerleştirmek gibi tasarımlar yaratmak hedef kitlenin sadakatini geliştirme noktasında yardımcı olabilir.

3. Yüksek kaliteye dikkat ediyorlar. 

Z kuşağının çoğu henüz düzenli bir gelire sahip olmadığı için paralarını harcayacakları üründe kaliteye oldukça dikkat ediyor. İlk temas noktaları olan ambalajlarda ise plastik vb. düşük kaliteli görünen malzemeler yerine sürdürülebilir ve ilk bakışta daha kaliteli ve satın almaya değer görülen ambalajlara daha çok yöneliyorlar.

4. Deneyimlemeyi ve deneyimlerini paylaşmayı seviyorlar. 

Z kuşağının neredeyse tamamı farklı deneyimlerini paylaşmak ve yeni alışverişlerinde tüketici araştırması yapabilmek için online ortamları kullanıyor. Dolayısıyla tüketicilere özellikle sosyal medyada paylaşabilecekleri kadar benzersiz tasarımlar sunmak, ilgilerini çekerek onları paylaşıma ve etkileşime yönlendirecektir. Son zamanlarda ambalaj tasarımlarında sıkça kullanılan QR kod uygulamaları ve AR teknolojileri de tüketiciyi deneyime yönlendirmek için oldukça iyi sonuçlar veren uygulamalar arasında gösterilebilir.

5. Sahiplendikleri değerlere odaklanın. 

Diğer nesillerle karşılaştırıldığında Z kuşağının toplumsal sorunlara olan farkındalığının daha yüksek olduğu biliniyor. Özellikle sürdürülebilirlik üzerine yapılan araştırmalarda Z kuşağının bu konuya duyarlı markalardan satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor. Bu doğrultuda kuşakla aynı değerleri benimsemek ve trendler arasında da yerini sağlamlaştıran sürdürülebilir ambalajlara yönelmek markaları Z kuşağının gözünde ön plana taşıyacaktır.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Back Link | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |