Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Dikkat! Çocuğunuz ara tatilde okuldan uzaklaşmış olabilir…

Çocuklar ara tatilden sonra okula uyum sorunu yaşayabiliyor… Okullar, hafta sonlarının da dahil olması ile 9 güne çıkan ara tatil döneminin ...

Dikkat! Çocuğunuz ara tatilde okuldan uzaklaşmış olabilir…


Çocuklar ara tatilden sonra okula uyum sorunu yaşayabiliyor…

Okullar, hafta sonlarının da dahil olması ile 9 güne çıkan ara tatil döneminin sona ermesi ile yüz yüze eğitime başladı. Yaz tatili dönemlerinde olduğu gibi kısa tatil dönüşlerinde de çocukların okula uyum sorunu yaşayabildiğini belirten uzmanlar, kaygı yaşayan çocuklarda ilk günler için isteksizlik ve korkunun görülebileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, ebeveynlere çocuğun kaygısını tetikleyecek davranışlarda bulunmamalarını ve okulda akranları ile ilişki kurması için desteklemelerini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, 9 günlük ara tatil dönemi bugün sona eren çocukların tekrar okula uyum problemi yaşayabileceklerini belirterek ebeveynlere önemli tavsiyeler paylaştı.

Tatil sonrası okula dönüşte sorunlar yaşanabiliyor

Bazı çocukların okula tekrar alışma sürecinde kaygı ve korku duyduklarını, bunun sonucunda çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Gerek yaz gerekse ara tatil dönemleri sonrası okul kaygısı yaşayan çocuklarda okula gitme konusunda ilk günler için yoğun isteksizlik, okuldan korktuğuna ve gitmek istemediğine yönelik ifadeler görülebilir. Bazı çocuklar ara tatilde mental olarak okuldan uzaklaşmış olabilir ve bu yüzden okula gitmeyi tamamen reddedebilirler. Okul saati yaklaştığında çocuğun sıkıntılarında artış gözlenebilir. Mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık gibi fiziksel şikayetler ile öfkelilik, şiddet gösterme, ağlama gibi duygusal sorunlar söz konusu olabilir.” dedi.

Ebeveynden ve evden ayrılmak istemeyebiliyorlar

Çocukların okula gittiğinde kendisini bırakan yetişkinden ayrılmak istememekte ısrarcı olma gibi davranışlar sergileyebildiklerini de vurgulayan Şahin, “Tüm bu sıkıntılar çocuğun okula gitmemesi ile sonuçlanabilir. Çocuklarda yaşanan bu sıkıntılar okulla ilgili olumsuz düşüncelerden çok çocuğun ebeveynlerinden, güvenli alan olarak belirledikleri ev ortamlarından ayrı kalmaktan endişe duymaları ile ilişkilidir. Bunun yanında anksiyete bozukluğu gibi farklı psikolojik sorunlar da ara tatil döneminde bir nebze rahatlamış olan çocuğun tekrar okul korkusunu yaşamasına sebep olabilir.” diye konuştu.

Ebeveynler davranışlarında tutarlı olmalı

Aileler çocuğun okula gitmesi konusunda tutarlı davranmaları gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelik çocuğun olabilecek en kısa zamanda okula geri dönmesi olmalı. Okula ara verilen süre ne kadar uzarsa problemi çözmek o kadar güç olacaktır. Okula gitme zamanı yaklaştığında ebeveynler de kendi kaygılarını kontrol etmeliler. Ebeveynler çocuğun okula gitmemek için huzursuzlanacağına yönelik kaygılandıklarında bu durum tutum ve davranışlarına yansıyacaktır. Ebeveynler çocuğun kaygısını tetikleyecek tutumlardan kaçınmalı. Okula çocuğun bağımlı olduğu ebeveyn yerine diğer ebeveynin götürmesi ve ya okula servisle gitmesinin sağlanması da bu süreci kolaylaştırabilir. Çocuğun tıbbı durumu evde kalmayı gerektirmedikçe doktorlar mazeret raporu vermekten kaçınmalı.”

Akranları ile ilişki kurması için desteklenmeli

Çocuğun aile üyeleri dışında yakınlık kurabileceği ilişkiler geliştirmesi ve okulda arkadaşlıklar edinmesinin kendisini okulda güvende hissetmesi için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Şahin, “Çocuk akranlarıyla ilişki kurması yönünden desteklenmeli. Arkadaşlık kurmak, öğrenilebilen bir sosyal beceridir. Çocuğun yaşadığı güçlükle ilgili öğretmen bilgilendirilmeli. Çocuğun ders aralarında ne yaptığı, nerede vakit geçirdiği öğrenilmeli. Okulla yapılan işbirliği çözümü kolaylaştıracaktır ancak tüm bunlara rağmen yaşanan sorunlar sürüyorsa geç kalmadan psikolojik bir destek alınmalı.” diye konuştu.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme