Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

“Toprağımızı korumak için araziye uygun ürün ekimi gerçekleştirmeliyiz”

Ülkemizin toprak varlığını korumak için bugüne kadar birbirinden değerli projeler üstelenen Duru Bulgur, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kurakl...

“Toprağımızı korumak için araziye uygun ürün ekimi gerçekleştirmeliyiz”

Ülkemizin toprak varlığını korumak için bugüne kadar birbirinden değerli projeler üstelenen Duru Bulgur, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde “Topraklarımızı çölleşmeden korumak için kıraç arazilere uygun ürünler yetiştirmeliyiz” açıklamasını yaptı.

Bulguru sofralara en sağlıklı haliyle kazandırmayı ve tüm dünya mutfaklarına sokmayı hedefleyen Duru Bulgur, her 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü nedeniyle tüm Türkiye’ye “Toprağımızı korumak için araziye uygun ekim yapılmalı” çağrısında bulundu.

Ülkemiz topraklarını çölleşme tehlikesinden korumak için kıraç arazi yapısına uygun buğday yetiştirmenin önemine işaret eden Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, “Türkiye’de çölleşme sahalarının oluşumuna sebep olarak; toprak erozyonunu, yarı kurak iklim şartlarının etkili olduğu alanlarda hatalı arazi kullanımını ve hatalı tarım uygulamalarını, yanlış sulama teknikleri sonucu tuzlanmayı, bitkilerin yetişmesini engelleyen tuzlu, jipsli ve aşırı alkali reaksiyon gösteren ana materyalleri, ormansızlaşmayı, aşırı otlatmayı ve üst toprağın kirlenmesini sayabiliriz. 

Ayrıca çiftçilerin aşırı sulama, ürün yetiştirme şekli, anız yakma gibi yanlış tarım uygulamalarının da toprağın yapısal ve fiziki kimyasal özelliklerine zarar verdiğini unutmamalıyız. 

Bütün bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda kurak arazi yapısına, kıraç arazilere uygun ürünler yetiştirilmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca anız yakma konusu da önemli. Birçok önleme ve cezai yaptırımlara rağmen dünyada her yıl 12 milyon hektar verimli toprak yani 20 milyon ton tahıl üretilecek alan anız yakma nedeniyle yok oluyor. Eğer sürdürülebilir bir tarım hedefliyorsak tarım yapılan arazilerde telafi edilemez değişiklikleri önlemeliyiz. Ekilebilir alanlarımızı daha iyi değerlendirmek ve besin değeri yüksek daha fazla ürün elde etmek zorundayız” dedi.

Duru Bulgur yerli buğdayı koruma altına aldı

Türkiye’nin kıraç arazilerinde daha yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı buğday türü üretimi için önemli bir proje yürüten Duru Bulgur ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Anadolu'da yüzlerce yıldır ekilen fakat sertifikalı olmadığı için son yıllarda ekiminden vazgeçilen yerli buğday çeşitlerini koruma altına aldı. Proje kapsamında sera ortamında yılda 4-6 kez üretim yapılabilen onlarca çeşit buğday türü elde edildi. Bu türler arasından seçilen en iyi örneklerin sertifikalı buğday olarak üreticiye verilmesi planlanıyor. Yapılan bu çalışmaları değerlendiren Emin Duru, “Türkiye’nin kıraç arazilerinde daha yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı buğday türü üretimi için önemli bir proje yürüten Duru Bulgur ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Anadolu'da yüzlerce yıldır ekilen fakat sertifikalı olmadığı için son yıllarda ekiminden vazgeçilen yerli buğday çeşitlerini koruma altına aldı. 

Proje kapsamında sera ortamında yılda 4-6 kez üretim yapılabilen onlarca çeşit buğday türü elde edildi. Bu türler arasından seçilen en iyi örneklerin sertifikalı buğday olarak üreticiye verilmesi planlanıyor. Proje ile Anadolu'da yüzlerce yıldır ekilen son yıllarda ekiminden vazgeçilen birçok yerli buğday çeşidi tedarik edilerek koruma altına alındı. Ülkemizin önemli zenginliklerinden olan buğdayın genetik kaynakları muhafaza edilmiş oldu” diye konuştu.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme