Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

İstanbul yaşam kalitesinde 134'üncü sırada

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın beş kıtada 231 şehri kapsayan ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ ...

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın beş kıtada 231 şehri kapsayan ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ sonuçları açıklandı. 2018 yılında dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehri yine Viyana oldu. Sıralamada Zürih ikinci, Auckland ve Münih üçüncü sırada yer alırken, İstanbul 134’üncü sırada kendine yer buldu. Mercer’ın araştırmaya bu sene ilk kez eklediği şehir temizliği kriterine göre, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Hawaii adalarının başkenti ve en büyük kenti Honolulu ilk sırada yer aldı.

Tüm dünyada 44’ten fazla ülkedeki 22 bin çalışanı ile 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteren ve şirketlerin değişen işgüçlerinin sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer’ın her yıl merakla beklenen ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ sonuçlandı. Mercer tarafından yapılan küresel yaşam kalitesi anketinden yararlanılarak hazırlanan ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ toplam 231 kenti kapsıyor. Araştırma için 2017 yılında toplanan veriler, 10 ayrı kategori arasında gruplanan 39 faktöre dayandırılarak analiz ediliyor.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması konusundaki belirsizliğin yanı sıra Avrupa'da genel olarak artan politik değişikliklerden kaynaklanan ekonomik dalgalanmaya rağmen Avrupa şehirleri dünyanın en yüksek yaşam kalitesini sunmaya ve çalışan yabancılar için çekiciliğini korumaya devam ediyor.

Araştırma, ekonomik ve politik kargaşanın ortaya koyduğu zorluklara rağmen gelişen pazarlardaki şehirlerin de çok uluslu şirketleri cezbetmek için yıllar boyunca yaptıkları altyapı çalışmaları eğlence ve konaklama tesisleriyle üst sıradaki şehirleri yakalamaya başladıklarını gösteriyor.

Referans şehir New York, lider Viyana

New York baz alınarak gerçekleştirilen Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nda Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri Viyana, önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini koruyor. İkinci sırada İsviçre'nin en büyük kenti Zürih yer alırken, onu Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan Auckland ve Almanya’nın en büyük üçüncü şehri Münih izliyor. 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada 45’inci basamakta yer alırken, İstanbul ise, bir önceki araştırmaya göre 12 basamak gerileyerek 134’üncü sıraya yerleşti.

En temiz şehir Honolulu

Mercer, ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’nın yanında bu yıl ilk kez şehir temizliği konusunda da bir sıralama sunuyor. Şehirlerin atık temizleme ve kanalizasyon altyapısını, bulaşıcı hastalık seviyelerini, hava kirliliğini, su kullanılabilirliğini ve kalitesini analiz eden bu sıralamada bir şehrin hem yetenekler, hem işletmeler için cezbediciliği kriterler arasında yer alıyor. Hawaii adalarının başkenti Honolulu, sıralamada liderliğe yerleşti.

Şehir temizliği sıralamasında, ilk 10 arasına az sayıda Avrupa şehri girmeyi başardı; özellikle kuzey şehirleri ilk sıraları paylaştı. Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehri Helsinki ikinci, Kanada'nın başkenti Ottawa da üçüncü sırada; Kopenhag, Oslo ve Stockholm birlikte 8’inci sırada yer buldu.

Bangladeş'in başkenti Dakka ve Haiti'nin başkenti Port-au-Prince ise son sırada yer alan şehirler olarak dikkat çekti.

Batı Avrupa şehirleri yaşam kalitesinde yükselişte

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçları kıtalar bazında değerlendirildiğinde; dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehirlerine ev sahipliği yapan Avrupa, listenin ilk sıralarında ağırlığını hissettirdi. Yerli ve yabancılara yüksek bir güvenlik seviyesi, iyi yapılandırılmış toplu taşıma, çeşitli kültür ve eğlence olanakları sunan Viyana, bir önceki araştırmada olduğu gibi yine en iyi yaşam kalitesine sahip şehir oldu. Listede, Almanya ve İsviçre kentleri de öne çıktı. İlk 10’da bulunan Viyana ve Zürih’in yanı sıra Münih, Düsseldorf, Frankfurt, Cenevre, Kopenhag ve Basel yaşam kalitesi en yüksek şehirler olarak dikkat çekti. Sürekli olarak yüksek teknoloji altyapısına yatırım yapan ve kültürel olanaklarını tanıtan Münih, yetenekleri ve kuruluşları cezbetmek için gerçekleştirdiği yatırımlarıyla üç sıra yükselerek, Auckland ile birlikte 3’üncü sıraya yükseldi.

Yaşanan terör saldırılarının ardından Oslo, üç sıra gerileyerek 25’inci olurken, trafik sıkışıklığı ve hava kirliliği sorunları nedeniyle Londra, 41’inci sırada yer aldı.

Amerika kıtasında Kanada şehirleri en yaşam kalitesi en yüksek şehirler

Kuzey Amerika’da Kanada şehirleri yaşam kalitesi konusunda en yüksek puanı aldı. Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletinde bulunan Vancouver, sıralamada 5’inci basamakta yer alarak Amerika kıtasının yaşam kalitesi en yüksek şehri oldu. 30’uncu sıradaki San Francisco en yüksek sıralamaya sahip ABD şehri olurken onu 35’inci Boston, 36’ıncı Honolulu, 44’üncü Seattle ve 45’inci New York izledi. Artan suç oranları Los Angeles’ın 6 sıra gerileyerek 64’üncü sıraya düşmesine neden oldu. İki sıra gerileyen ve 112’inci sırada yer alan Monterrey, Meksika’daki en yüksek sıralamaya sahip şehir olurken, başkent Mexico City gerileyerek 129’uncu sıraya düştü.

77’inci sırada yer alan Montevideo, Güney Amerika'da en yüksek yaşam kalitesine sahip şehir olurken ve onu 91’inci sıradaki Buenos Aires ve 92’inci sıradaki Santiago izledi. 193’üncü Caracas ve 228’inci Port au Prince bölgenin en düşük sıralamadaki şehirleri oldu. 96’ıncı sırada kendisine yer bulan Porto Riko’nun başkenti San Juan ise 21 sıra gerileyerek dünya sıralamasındaki en büyük gerilemeyi gösteren şehir oldu.

‘Şehir Temizliği’ sıralamasında ise, bölgede ve dünya çapında en yüksek sıralamaya sahip olan Honolulu ilk sırada yer alırken, Ottawa ise 2’inci sırada yer aldı.

Orta Doğu’nun en iyisi Dubai

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nın sonuçlarına göre Orta Doğu’da 74’üncü sırada yer alan Dubai ile 77’inci sırada yer alan Abu Dhabi bölgenin en iyi yaşam kalitesine sahip kentleri olurken, bölgenin yaşam kalitesi en düşük şehirleri 225’inci Şam, 229’uncu San ve 231’inci ve son sıradaki Bağdat oldu.

‘Şehir Temizliği’ sıralamasında ise, 65’inci sırada yer alan Abu Dabi ve Dubai bölgenin en temiz şehirleri oldu. 70’inci sıra yer alan Maskat, 87’inci Tel Aviv, 93’üncü Manama ve 99’uncu Kuveyt ise ilk 100’e giren diğer şehirler oldu.

Afrika’da Cape Town’ın düşüşü sürüyor

Araştırmanın Afrika sonuçlarında, geçmişte bölgede en iyi yaşam kalitesine sahip kent olan Cape Town’ın son birkaç yılda gerçekleşen düşüşle 80’lerden 94’üncü sıraya gerilediği tespit edildi. Mauritius’in başkenti Port Louis 83’üncü basamakta yaşam kalitesi bakımından en yüksek sırada yer alan Afrika şehri oldu. Port Louis’i 89’uncu Durban, 94’üncü Cape Town ve 95’inci Johannesburg izledi. 226’ıncı N’Djamena, 227’inci Hartum ve 230’uncu Bangui bölgede en düşük sıralamaya sahip şehirler olarak tespit edildi. Süreklilik gösteren politik istikrarsızlık, yoksulluk, iklim koşulları ve uygun altyapı yatırımlarının eksikliği bu şehirlerin dünya çapında en düşük yaşam kalitesine sahip şehirler olmasının nedenleri arasında yer alıyor.

‘Şehir Temizliği’ konusunda 58’inci sırada yer alan Victoria, kıtada başı çekerken, Durban 73’üncü, Port Louis 80’inci sırada yer aldı. 225’inci Brazzaville ve 226’ıncı sıradaki Antananarivo ise en alt sıralarda yer alan şehirler oldu.

Asya-Pasifik bölgesinde yaşam kalitesinde eşitsizlik dikkat çekiyor

Bölgenin yaşam kalitesindeki büyük eşitsizliğine en büyük örnek, 25’inci sırada yer alan Singapur ve 216’ıncı sıradaki Dakka. Güneydoğu Asya'da Singapur’u, 85’inci sırada bulunan Kuala Lumpur takip ederken diğer önemli şehirler Bangkok 132’inci, Manila 137’inci ve Jakarta 142’inci oldu. Doğu Asya’da ise ilk beş sırayı Japon şehirleri aldı. Tokyo ve Kobe 50’inci, Yokohama 55’inci, Osaka 59’uncu ve Nagoya 64’üncü sırada yer aldı. Asya'nın dikkat çeken diğer şehirleri 71’inci Hong Kong, 79’uncu Seul, 84’üncü Taipei, 103’üncü Şanghay ve 119’uncu Pekin oldu.

Asya-Pasifik, ‘Şehir Temizliği’ sıralaması ise, önemli ölçüde çeşitlilik gösterdi. 8’inci Kobe en iyi şehir olurken, en kötü şehir 230’uncu Dakka oldu.

Yeni Zelanda ve Avustralya yaşam kalitesinde ilk 20 arasında yer almaya devam etti. Auckland 3’üncü, Sidney 10’uncu, Wellington 15’inci ve Melbourne 16’ıncı sırada yer aldı. Şehir Temizliği listesinde de bu bölgedeki şehirler ilk sıralarda yer aldı. Auckland dünya sıralamasında 5’inci olurken Adelaide ise 7’inci sırada yer aldı.

Mobil işgücünün ücret ayarlaması için en önemli referanslardan biri

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’ndaki veriler, firmaların mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında son derece önemli bir referans kaynağı işlevi görüyor. Firmalar, çalışanlarını bir ülkeden diğer bir ülkeye gönderirken ücret ayarlaması için, çalışanın gideceği şehrin yaşam kalitesi endeksini göz önünde bulunduruyorlar. Çalışana verilmek üzere belirlenen ve ‘Meşakkat Ödeneği’ olarak adlandırılan ek ücret, o şehrin yaşam kalitesindeki yerine göre belirleniyor. Bir şehrin yaşam kalitesi endeksinin düşük olması, meşakkat ödeneğini yükseltirken, bu durumun tersi geçerli olmuyor. Yani bir çalışan yaşam kalitesi endeksi yüksek olan bir şehre gönderildiğinde maaşında bir düşüş olmuyor.

2018 Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması

Sıralama
Şehir
Ülke
1
Viyana
Avusturya
2
Zürih
İsviçre
3
Auckland
Yeni Zelanda
3
Münih
Almanya
5
Vancouver
Kanada
6
Düsseldorf
Almanya
7
Frankfurt
Almanya
8
Cenevre
İsviçre
9
Kopenhag
Danimarka
10
Basel
İsviçre
10
Sidney
Avustralya

2018 Mercer Şehir Temizliği Araştırması

Sıralama
Şehir
Ülke
1
Honolulu
ABD
2
Helsinki
Finlandiya
2
Ottawa
Kanada
4
Minneapolis
ABD
5
Auckland
Yeni Zelenda
6
Wellington
Yeni Zelanda
7
Adelaide
Avustralya
8
Calgary
Kanada
8
Kopenhag
Danimarka
8
Kobe
Japonya
8
Oslo
Norveç
8
Stockholm
İsveç
8
Zürih
İsviçre
*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Back Link | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |