Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Çocuklar günde 5 saat çevrimiçi! Peki güvendeler mi?

Yapılan son araştırmalar, hem akıllı telefonu hem de bilgisayarı olan çocukların günde 5 saatlerini çevrimiçi olarak geçirdiklerini gösteriy...

Yapılan son araştırmalar, hem akıllı telefonu hem de bilgisayarı olan çocukların günde 5 saatlerini çevrimiçi olarak geçirdiklerini gösteriyor. Sosyal platformlarda herkese açık profilleri olan çocuklar ise sık sık haksızlıklara maruz kalıyorlar. Global antivirüs yazılım kuruluşu Bitdefender, çocuklarını çevrimdışı olduğu kadar çevrimiçi de güvende tutmak isteyen anne babaları uyarıyor.

Bitdefender’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 7 çocuktan 1’inin kendine ait hem akıllı telefonu hem de bilgisayarı bulunuyor. 5 yaşındaki çocukların bu cihazları kullanarak harcadığı zaman günde 3 saatken, büyüme döneminde bu süre günde 5 saate kadar yükseliyor. Araştırmaya göre, 18 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %15’i aynı anda hem akıllı telefon hem de bilgisayar kullanıyor. Çevrimiçi olarak geçirdikleri süre ise yaşları ilerledikçe neredeyse ikiye katlanıyor.

Erkek çocuklar akıllı telefon ve bilgisayarlarıyla kız çocuklardan 3 kat fazla vakit geçirirken, 12 yaşından sonra çocuklar bilgisayarlarından çok akıllı telefonlarını kullanıyorlar. 5 ile 17 yaş aralığındaki çocuklar bilgisayarlarını kullanarak günde ortalama 2 saatlerini harcıyorlar. Cep telefonunu kullanarak harcadıkları zaman ise günde 1 saatten yaşları büyüdükçe 2 buçuk saatin üzerine kadar çıkıyor. 10 yaşından sonra, erkekler ile kızlar arasındaki fark önemli bir hal alıyor. Erkekler bilgisayar oyunlarına ve teknolojiye olan merakları sebebiyle kızlardan 1 saat daha fazla çevrimiçi zaman harcıyorlar.

Ebeveynler Dengeyi Sağlamalı

Bitdefender Kıdemli Online Tehdit Analisti Bogdan Botezatu, "Teknoloji, çocukların genç yaşta beceriler kazanmalarına yardımcı olur ve onların eğitimlerinde ve entelektüel gelişimlerinde son derece yararlıdır.” diyor ve ekliyor: "Bununla birlikte, ebeveynler, çocuklarının cihazlarının keyfini çıkarmak için harcadıkları süre ile diğer gerçek hayat aktivitelerine ayırdıkları zaman arasında uygun bir denge bulmalı. Dahası, ebeveynler çocuklarının çevrimiçiyken tamamen denetimsiz bırakılmadıklarından emin olmalıdır.”

Profilleri Herkese Açık Olan Çocuklar Haksızlıklara Daha Sık Maruz Kalıyor

Teknoloji, her türlü içeriğe kolay erişim imkânı tanıdığından çocukların internete erişiminin denetlenmesi ve çevrimiçi temel davranış kurallarının uygulanması büyük önem taşıyor. Bu gibi cihazların genç yaşlarda aşırı kullanılması, çocukların fiziksel ve duygusal gelişimlerine zarar verebiliyor ve onları istenmeyen risklere maruz bırakabiliyor. Kullanıcı bilgileri, sosyal ağlar üzerinde kısıtlama olmaksızın paylaşıldığından herhangi bir kullanıcı bir çocuğun profilini kolaylıkla inceleyebiliyor. Buna karşın, sosyal platformlar, kullanıcı bilgilerinin gizliliğini düzenleme imkanı sunuyor.

Sosyal platformlarda herkese açık profilleri olan çocuklar, haksızlıklara oldukça sık maruz kalıyorlar. Kötü niyetli kişiler, taciz etme veya kötü amaçlı yazılım bulaştırma amacıyla doğrudan temasa geçebiliyor. Bu nedenle, sosyal platformların neredeyse tamamında asgari yaş gereksinimi bulunuyor.

Çocuklar Web Kamerası Şantajı Ve Zorbalık İçin Çevrimiçi Hedefleniyor

Bitdefender’in gerçekleştirdiği araştırma, porno içerikli video sitelerinin üç ziyaretçisinden birisinin çocuk olduğunu gösterirken, Europol tarafından yayınlanan yeni raporlar ise 7 yaş kadar genç mağdurların, web kamerası şantajı ve zorbalık için çevrimiçi hedeflendiğini gözler önüne seriyor. ABD Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’nin (NCMEC) CyberTipline sitesinden toplanan bilgilere dayanarak, Europol’ün hazırladığı rapor, suçluların çocukları hedef alırken iki ana motivasyonu olduğunu gösteriyor. Bunlardan biri, amacı şantaj ile çocuğu gösteren resim ve/veya video gibi cinsel materyalleri elde etmek yada çevrimdışı cinsel karşılaşma olan “çocuklara karşı cinsel ilgi” iken, diğeri ise amacı şantajla maddi kazanç sağlamak olan “ekonomik ilgi” olarak öne çıkıyor.

İşte Bitdefender’dan çocuklarını çevrimdışı olduğu kadar çevrimiçi de güvende tutmak isteyen ebeveynlere bazı güvenlik ipuçları:

• Çocuğunuzu oyalamak yada kendinize biraz zaman ayırmak için akıllı telefonları veya bilgisayarları kullanmaktan kaçının. Ebeveyn rehberliği olmadan çocuklar saatlerce çevrimiçi oyun oynayabilir veya internette sörf yapabilir.
• Aile bilgisayarını ekranı herkesin görebileceği bir yere koyun.
• Çocuğunuza bilgisayar kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişelendiğiniz hakkında konuşun.
• Çocuğunuzu müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam mesajlar, anlık mesajlar ve e-postaları cevaplamaması konusunda uyarın.
• Çocuğunuz sosyal medyada hesap oluştururken, gizlilik ayarları için ona yardımcı olun. Maruz kalacağı içerikleri kısıtlamak konusunda teşvik edin ve çevrimiçi arkadaşlarını gerçek hayatta da tanıdıklarından emin olun.
• Çocuğunuza Android uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda öğüt verin. Uygulamaların bazıları saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve diğer Android uygulamalarını sadece Google Play gibi resmi yerlerden indirin.
• Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz Ebeveyn Kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin. Bitdefender Ebeveyn Kontrolü, uygunsuz içerikleri engeller, internet erişimini belli saatlerle kısıtlar ve ebeveynlere çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini uzaktan görüntüleme imkanı sunar. Bitdefender Internet Security ve Bitdefender Total Security ürünlerinin içerisinde yer alan Bitdefender Ebeveyn Kontrolü aynı zamanda bağımsız bir uygulama olarak da mevcuttur.

Bitdefender Europol’ün “#SayNO” Farkındalık Kampanyasını Destekliyor

Bitdefender Europol’ün cinsel bilgilerin veya fotoğrafların cinsel materyaller, cinsel istekler yada para koparmak için kullanıldığı, çocuklara çevrimiçi baskı ve zorbalık içeren bir dijital şantaj türü olan “seksüel zorlama” ve “web kamerası şantajı”na ilişkin gerçekleştirdiği "#SayNO" farkındalık kampanyasını destekliyor. Kampanya insanların potansiyel “seksüel zorlama” teşebbüslerini tanımasına yardımcı olan, çevrimiçi tavsiyeler veren ve suçu yetkili ulusal makamlara bildirmenin önemini vurgulayan bir kısa film de içeriyor.

(Yukarıda bahsi geçen araştırma, Nisan 2017’de Bitdefender Ebeveyn Kontrolü kullanıcılarını kapsayarak Bitdefender tarafından gerçekleştirilmiştir.)

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme