Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
FALSE
HIDE_BLOG

Son Haberler:

latest

Onlarla daha zayıf ve seksi görünüyoruz ama...

Araştırmalara göre her on kadından dördü, her şeye rağmen topuklu ayakkabı satın alıyor. Alış verişe giden kadınların yüzde37’si ayakkabıl...

Araştırmalara göre her on kadından dördü, her şeye rağmen topuklu ayakkabı satın alıyor.

Alış verişe giden kadınların yüzde37’si ayakkabıları rahat olmasa bile moda diye aldıklarını söylüyor. Yüksek topuklu ve dar ayakkabıyla botların, ayak bileklerinde sinir sıkışmalarına neden olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, bu durumun kişileri ameliyata kadar götürebileceği uyarısında bulunuyor

Dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymenin ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? Peki bu durumun sinir sıkışmasına kadar varabileceğini... Dr. Mehmet Yavuz bu konuda son derece önemli uyarılar yapıyor.

SİNİR SIKIŞMASI RİSKİ

Topuklu  ve dar ayakkabı giymenin ayak sağlığına zaraları nelerdir?
Dr. Mehmet Yavuz: Ayak bileğindeki sinir sıkışmaları, ayak parmaklarına doğru yayılan ağrı ve uyuşmalara neden oluyor. Ayrıca dize doğru yayılan ağrılar da olabiliyor. Eğer şikayetlerin yüksek topuklu ve dar ayakkabıdan kaynaklandığı uzun süre fark edilmemişse, tablo ağırlaşıyor ve ameliyat şart olabiliyor. Bu nedenle ayaklarında ağrı ve uyuşma hissedenlerin muayene olarak mutlaka EMG (elektromiyografi) çektirmeleri gerekiyor. EMG’de sinir sıkışması (tarsal tunel sendromu) tespit edildiğinde önce ilaç tedavisi öneriliyor. Bu arada yüksek topuklu ve dar ayakkabı ya da botların giyilmesi yasaklanıyor. Ayağı ve bileği sıkmayan, rahat ayakkabılar öneriliyor. Eğer sorun çözülmezse operasyonla sıkışan sinir kurtarılıyor.

Kaç santimin üzerindeki ayakkabılar tehlikelidir?

DR.M.Y.: 5cm yüksekliğindeki topukta normal yürüyüş bozulur. 7.5 cm’lik topuk yüksekliği ayaktaki yük ve basınç miktarını 7 kat artırır. Normal günlük aktivitelerde yüksek topuklu ayakkabı giyenler, gün içinde 6 km kadar fazladan yürüyüş yapmış gibi ayaklarına ilave yük bindirirler. Yüksek topuklu ayakkabı, ayaktaki ağrı ve şekil bozukluklarının yanı sıra, dize ve bele de zarar verir. Denge çabuk bozulduğu için ayakta burkulma riski artar ve ayak bileğindeki bağ ve eklemlerde zedelenmelere yol açar. Ayrıca bacak arkasındaki kas ve bağların kısalmasına, bacak ön ve yan bağlarla kasların gerilmesine ve zorlanmasına neden olur.

Yüksek topuklu ayakkabılarla ayakta oluşan ağrı ve şekil bozuklukları nelerdir? Çözüm için neler yapılabilir?
DR.M.Y.: Eğer sıklıkla yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız veya ayakkabınız ayağınıza dar ya da küçükse, yani çoğunlukla moda olan sivri burunlu ayakkabı giyiyorsanız, kendinizi ayak problemlerinden birine hazırlıyorsunuz demektir. Unutmayınız ki bu problemler bir gecede oluşmayabilir, ancak zamanla gelişecektir.Topuklu ayakkabılarda ilk göze çarpan sorun, ayak baş parmağının diğer parmaklara yanaşmak üzere dışarıya doğru bükülmesidir. Özellikle hanımlarda çok sık görülen bu rahatsızlığın nedeni, genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaynaklanır.

Öncelikle daha çok orta yaşı geçmiş bayanlarda görülen bu sorunda, en erken hissedilen belirti, tabanda başparmağın altına gelen bölgede (metatars) hissedilen ağrıdır. Zamanla ağrı artar ve bölgede kızarıklık başlar. Baş parmak eklemin deyine zamanla yuvarlak bir çıkıntı oluşur; buna da halk arasında “kemik çıkması” denir. Böyle bir rahatsızlık durumunda, hafif vakalarda sivri uçlu ve dar ayakkabılar mümkün olduğunca tercih edilmemeli. Önü küt ayakkabıların içine, terlikteyse başparmakla ikinci parmak arasına yerleştirilen makaraların kullanılması rahatsızlığın ortaya çıkmaması için kısa sürelibir çözüm olabilir. Ağrı hissedilen parmaklara egzersiz uygulamak da yarar sağlayabilir.

ERKEKLERDE DE VAR

Erkekler de sorun yaşıyor mu?
DR.M.Y.: Ayak problemleri sadece kadınlara mahsus değil. Erkeklerin de yüzde17’si dar ve uygun olmayan ayakkabılardan dolayı sağlık sorunları yaşıyor. Ayak bileğindeki sinir sıkışmaları daha çok bayanlarda görülmesine rağmen, erkeklerde de karşılaşılan bir durumdur. Diğer taraftan, iki bin kadın arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kadınların yüzde 80’i ayak bileğindeki sinir sıkışmalarından başka, ayak şişliği, tırnak batması, nasır gibi ayak problemleriyle de karşı karşıya. Diğer bir önemli tehlikeyse, topuklu ayakkabının bacak kaslarında zorlanmaya yol açarak dizlerde kireçlenmeye sebep olması.

ALINACAK ÖNLEMLER...

¦Gerekmedikçe yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Dar ve ayağı sıkan ayakkabılar yerine, ayağınıza en uygun ayakkabıyı seçin.

¦Mümkün olduğu kadar ayakkabıyı çorapla giyin, çünkü çorap bilekteki sinir sıkışmasını nispeten önlüyor.

¦Mümkün olduğunca alçak ve kalın topuklu ayakkabıları tercih edin. Unutmayın, basılan alan ne kadar geniş olursa, denge o kadar iyi sağlanır. Özellikle şeker hastalığınız ya da dolaşım bozukluğunuz varsa, sinir sıkışmaları konusunda daha duyarlı ve dikkatli olun ve belirli zamanlarda ayaklarınızı kontrol ettirin.

¦Ayakkabı alırken, öne doğru eğimi daha hafif olan modelleri seçin.

¦Ayakkabı seçerken bir an için durun ve bu ayakkabının giyerken size problem yaratıp yaratmayacağını düşünün.

*Sosyal sorumluluk projesi*

Hiç yorum yok

Sizlerden yorumlarınızı ve bilgi paylaşımlarınızı bekliyoruz..

Önizleme
Reklam Tanıtım | Link Medya | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Önizleme